A TECNOCASA CSOPORT ÉS A TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

A Tecnocasa Csoport etikus vállalati stratégiákon keresztül igyekezett mindig a fenntartható fejlődés útján működni, szem előtt tartva a részvényesek érdekeit is (a vállalati társadalmi felelősségvállalás logikája szerint).
A Tecnocasa azon törekvése, hogy a Csoport tagjai mindenkor tiszteletben tartsák azokat az értékeket és magatartási szabályokat, amelyek a korrekt működésre, az együttműködésre és az ügyféligények kielégítésére irányulnak, a Csoport és a hálózathoz tartozó irodák tevékenységének jelentős társadalmi és környezeti hatásainak alapos ismeretéből ered.

A SZOLIDARITÁS

A Tecnocasa Csoport megvalósította humanitárius projektjét a Millesoli Onlus Alapítvány létrehozásán keresztül. 2005. május 26-án vették nyilvántartásba az alapítványt és 2005. november 21-én jogilag is elismerték.
A Millesoli Alapítvány Indiában működik, egy olyan területen, ahol sok ember él kirekesztettségben és mélyszegénységben. Az Alapítvány missziója elsősorban hátrányos helyzetű csoportok gyermekeinek megóvása és támogatása a mindennapokban, lakhatást és alap oktatást biztosítva számukra.
Az Alapítvány tevékenységét a következő célok határozzák meg:

  • visszaadni az emberi méltóságot megerősítve a támogatott gyermekek önbecsülését;
  • visszahelyezni a gyerekeket a családjukba, ahol ez lehetséges;
  • gondoskodni a fejlődésükről, szabadidős lehetőségeikről, iskolai és egészségügyi ellátásukról.

Kicsit részletesebben, az Alapítvány anyagi hozzájárulások összegyűjtésével épített meg és újított fel a gyermekek számára különböző befogadó házakat, orvosi rendelőket és iskolákat.

Ezek a tevékenységek eleinte Mumbaiban (Mahárástra államban) voltak központosítva, majd fokozatosan kiterjesztették a Szalézi Nővérek támogatta területekre is.
A Tecnocasa Csoport 13 befogadó ház létrehozásában vett rész, India 9 államában, amelyek több, mint 1.200 gyermeknek adnak otthont.
Az Alapítvány munkája nem csak a különböző projektek támogatásában nyilvánul meg (mint a befogadóházak létrehozása, pénzügyi támogatás a tanári és orvosi személyzet számára, ellátás és szálláshely biztosítása a gyermekeknek etc.), hanem, mint minden kezedeményzésnek, célja a megfelelő feltételek megteremtése, annak érdekében, hogy az állattenyésztés és a mezőgazdasági munka révén, önfenntartóvá és önfinanszírozóvá tudjanak válni.
Ezért terveztek a gyermek befogadóházak köré istállókat és kutakat, amelyek hozzájárulnak a gazdasági fejlődéshez, és amelyek révén idővel képessé válnak az önellátásra.

Alessadro Caglieris
az Alapítvány Elnöke – mesél a tapasztalatairól és az alapítvány születéséről

Az egész 2000-ben kezdődőtt egy afrikai önkéntes tapasztalattal.
Augusztusban, Don Colussin keresztül kapcsolatba léptem Aruna és Johanna nővérekkel, akik júliusban fogadtak be öt gyereket az utcáról. Nekik, az iskolában, ahol tanítottak, a lépcső alatt tudtak menedéket adni. Ez a kis szoba körülbelül 30nm-es volt és ez volt Johanna és 30 gyermek első otthona.
Augusztus végén tértem vissza Olaszországba, azzal az elhatározással, hogy terveimet Indiában váltsam valóra. Magammal vittem a gyermekek fényképét és elmeséltem a történetüket a kollégáimnak, így kezdődött a Tecnocasa Csoport első segítségnyújtása. 2000 és 2004 között együtt dolgoztam Aruna nővérrel, egyelőre csak kisebb gazdasági ügyekben, de annál nagyobb morális értékeket képviselve, mint például a gyermekek utcáról történő befogadása, megmentve őket ezzel a prostitúciótól és a gyerekmunkától.
2004 augusztusában valami fenntartható dolog létrehozásában gondolkodtunk, és 2005-ben végül megszületett a MilleSoli Alapítvány, a Tecnocasa Csoport kollégáinak segítségével.
A név választás azért esett a MilleSoli-ra, mert egy indiai közmondásra emlékeztet “a felhők felett mindig süt a nap”. Ez a közmondás kitűnően leírja az alapítvány terveit, hogy minden gyermeknek ragyogó jövőt tudjunk biztosítani.

www.fondazionemillesolionlus.it